Zprávy z Výroční členské schůze 3.3.2018

05.03.2018 08:19

V sobotu 3.3.2018 se uskutečnila Výroční členská schůze našeho Mysliveckého spolku. 
Této schůzi předcházelo i dopolední každoroční sčítání zvěře, která se aktuálně pohybuje v našem revíru.

Při výroční schůzi přednesli své hodnocení členové výboru pan předseda Petr Syrový, pan myslivecký hospodář Ivo Luňák a za finanční hospodaření paní Jitka Pánková. Svoji zprávu přednesl také pan Petr Brouček za revizní komisi spolku. Dále byly předneseny zprávy z úseku kynologie panem Martinem Nejmanem a z úseku střelectví byla zpráva sepsána panem panem Václavem Herzánem (na dnešní schůzi omluven) a přečtena předsedou spolku. O odpracovaných brigádnických hodinách a o práci, které bychom se měli věnovat letos informoval Václav Kouba.     
  Letošní schůze byla méně navštívena zástupci okolních mysliveckých spolků. Kvůli nemocem, prázdninám a současně proběhnuvšími mysliveckými akcemi přijel se svoji zdravicí pouze zástupce MS Jasenná pan Šlechta. Tak jako každý rok dorazili na naší Výročku i zástupci spolků z Českého Meziříčí. Za místní Sokol paní Vlaďka Černá. Za Hasiče pan Pavel Podstata. Naši schůzi navštívil také pan Milan Žďárek, starosta naší obce. Ve svém projevu zdůraznil to, že pro obce naší velikosti jsou zájmové spolky důležitou součástí společenského a kulturního života. Dále bylo z jeho strany sděleno, že obec vlastní pozemky na kterých by se mohli společnými silami obce a našeho MS vysázet keřové a stromové krytiny pro drobnou zvěř. Toto bylo s povděkem přijato a bude dořešeno v letošním roce. 
  Po všech vystoupeních a diskusních příspěvcích začala volná zábava.  

 


Zpráva hospodáře spolku bude zveřejněna po jejím doručení

 

                                                     Zpráva předsedy spolku Petra Syrového

                                                                          Z Á P I S

                                          Z VÝROČNÍ  ČLENSKÉ  SCHUZE  MS  ČESKÉ  MEZIŘÍČÍ

                                                                   Konané dne  3.3.2018

 

                    Vážení myslivci, přátelé myslivosti a vážení hosté. Vítám Vás na naší Výroční schůzi a dovolte mi, abych v krátkosti zhodnotil, co jsme v uplynulém roce udělali a co se ještě nepodařilo. V roce 2017 se uskutečnilo  11 členských schůzí a jedna výroční. Před každou členskou proběhla schůze výboru.

                  Členové byli pravidelně seznamováni o jednání výboru MS a o aktuálních zprávách ČMMS a odboru Životního prostředí, které nám jsou zasílány. Veškeré zprávy a novinky z naší činnosti jsou pravidelně umisťovány na naše webové stránky, takže každý má možnost se dovědět více.

                 Já budu hodnotit společenskou a kulturní činnost spolku a začnu tím nejdůležitějším bodem a to je pořádání Mysliveckého plesu, který se konal 21.1.2017. Na jeho zabezpečení se podílelo  11 členů. Účast na plese byla 270 lidí a čistý zisk činil  44 000,-  Kč. Z pohledu předešlých roků bych jej hodnotil za mírně negativní. O to víc mě těší výsledky letošního roku. Na zajištění akce pracovalo 18    

Členů, návštěvnost činila  300 osob a čistý zisk činil zhruba 55 000,-  Kč. Mohu hodnotit celou akci za velmi vydařenou. Musím však podotknout, že tyto plesy jsou pořádány již několik let  ve spolupráci se SOKOLEM České Meziříčí a mám zato, že  ke vzájemné spokojenosti.

                 Další větší akcí minulého roku bylo uspořádání  „Dětského dne „ 15.6.2017. Do spolupráce se zapojil Spolek dobrovolných hasičů a další přátelé myslivosti. V měsíci červenci byla uskutečněna nová zábavná akce u příležitosti 30 let od vybudování našeho mysliveckého areálu. Sezvali jsme všechny žijící pamětníky a pamětnice, kteří zde za tuto dobu zanechali nesmazatelné stopy a přispěli k tomu, že se zde můžeme bavit a radovat. Akce měla velký úspěch. Vzhledem k tomu, že jsme z historických pramenů zjistili, že na letošní rok 2018 připadá  100 leté výročí založení „Mysliveckého kroužku České Meziříčí“ , budeme se snažit podobnou akci zorganizovat i v letošním roce.

              K dalším akcím, jako jsou střelby, podzimní zkoušky ohařů, zkoušky VLOH, akce sokolníků, výzkum Mortality zaječí zvěře a hony, se vyjádří členové, kteří tyto akce zajišťovali.

              Dále jsme byli požádáni o uspořádání „DOŽINEK“ a Vánoční besídky na ukončení hospodářského roku s občerstvením, pro pracovníky ZEMSPOLU České Meziříčí. Za tuto službu jsme obdrželi krmení pro zvěř na zimu. I tato akce byla hodnocena ke spokojenosti účastníků.

             Ještě se zmíním o tom, že se nám daří dobudovat areál dle našich představ, dodělat oplocení, vymalovala se myslivna, vyměnily kamna aj.  V objektu kačárny jsme zkulturnili místnost k posezení při svačinách o brigádách,  případně posezení o zabíjačkách.

 

Budoval se přístřešek nad mrazícím boxem, který již v minulém roce byl zprovozněn a byl využit k zamrazení zvěře na ples. V letošním roce nás ještě čekají terenní úpravy příjezdové cesty a dodělání přístřešku před vstupem do kačárny.         

             Z mého pohledu – tečka , za tím, co jsme si předsevzali a co snad ještě doděláme a dotáhneme do konce.

                Vzhledem k tomu, že pro nás je letošní rok  - rokem volebním  a já jsem se rozhodl svoji funkci předat novému předsedovi,  chtěl bych Vám všem kteří jste  se dle svých možností podíleli         na renovaci našeho areálu  p o d ě k o v a t  za spolupráci a popřát novému vedení mnoho úspěchů do dalšího volebního období. Spolek je v dobré kondici majetkové a ekonomické ale ještě třeba zapracovat na mezilidských vztazích i když vím, že to je problém celé společnosti. 

Petr Syrový
3.3.2018

 

 

 

 

Zpráva finančního hospodáře – r.2017


Přátelé myslivci, vážení a milí hosté,

i já se s vámi podělím o informace z našeho spolku, a to za oblast ekonomiky.

Loňský rok byl pro nás rokem investičním, kde jsme velkou část prostředků vložili do oprav a zařízení myslivny – celkem za 50 tis.Kč. Pořídili jsme ohřívač vody, kamna s výměníkem, dřezy a další drobné vybavení. V uplynulých 4 letech jsme celkem investovali do této budovy 88 tis.Kč

Co se týká loňského roku, příjmy našeho spolku dosáhly výše 140.000 Kč.

Hlavními zdroji příjmů byly:

  • Náš tradiční myslivecký ples, s příjmy 88 tis.Kč a celkovým ziskem 42 tis.Kč. Tohoto plesu se zúčastnilo loni 272 platících osob, v letošním roce to pro srovnání bylo již 300 lidí
  • Dotace od obce České Meziříčí ve výši 10.000 Kč, které tímto děkujeme za podporu
  • Poplatky za odlov na sokolnickém dni - 4.200 Kč
  • Kynologické zkoušky – 2.000 Kč
  • Příjmy ze společných akcí – jako jsou hony, střelecký den, akce na odchovně – 25.000 Kč
  • Pronájmy odchovny přinesly 11 tis.Kč

Hlavními výdaji byly především:

  • Elektřina a voda – 19.000 Kč
  • Nájemné honitby – 8.400 Kč
  • Odměny za chov bažantů, práci psů v honitbě a zástřelné – 5.000 Kč
  • Krmení a léčivo pro zvěř – 5.200 Kč
  • Pohonné hmoty  – 4.000 Kč
  • Režijní výdaje – pojištění, daně, režijní materiál, bankovní poplatky apod. – 30.000 Kč

Za rok 2017 jsme dosáhli celkově ztráty 41.000Kč (zapříčiněné již zmiňovanými vysokými investičními výdaji). Vzhledem k tomu, že předchozí rok 2016 jsme dosáhli rekordního zisku 65 tis.Kč, nepovažujeme hospodaření r.2017 za problematické, ale bereme ho jako rozumnou investici do budoucna.

Pro r. 2018 budeme předkládat rozpočet jako vyrovnaný a ve výdajích se budeme zaměřovat zejména na opravy mysliveckých zařízení a obnovu krytiny v revíru.

Děkuji za pozornost. MYSLIVOSTI ZDAR!                                                                      Ing. Jitka Pánková

3.3.2018 České Meziříčí

 

 

KYNOLOGIE  v roce 2017 v Mysliveckém spolku  České Meziříčí. (zpráva k Výroční čl. schůzi dne 3.3.2018)
Začnu počtem psů v našem spolku. Pro honitbu s naší výměrou je předepsán jeden pes malého plemene a dva psi velkých plemen. 
1.) Početní stav psů malých plemen.
      Evidujeme a prakticky jsme schopni využít 4 psy malých plemen:
                              2x Jadgterier - p. Herzán a p.Luňák
                              1x Jezevčík     - p.Černý
                              1x Foxterier   - p.Vrábel
Teď přejdu k velkým plemenům - ohařům:
2.) Početní stav 3, přičemž ohaře chovají tito vůdci:     
                           1x Výmarský ohař - p. Nejman
                           1x Německý krátkosrstý ohař – p.Černý
                           1x Malý müsterlandský ohař – p.Vrábel

A co se dělo a provádělo na poli kynologie v loňském roce.
V roce 2017 byl nasazen k dosledu 4x foxterier Petra Vrábela.  Jednou se jednalo o dosled srnce a třikrát dosled prasete. Dále byl 1x nasazen k dosledu srnce ohař pana Černého.

Petr Vrábel  se svým psem plemene Malý müsterlandský ohař absolvoval Podzimními zkoušky ohařů.  Splnili všechny disciplíny a jejich závěrečné hodnocení bylo v II. ceně.

Většina vůdců se v době senosečí a kladení srnčích mláďat individuálně nebo společně zapojovala do zapachování sklízených porostů, vyhánění srn z těchto porostů a vyhledávání nakladených srnčat. S jakým úspěchem to musíte posoudit sami, ale další sezona sečení porostů se kvapem blíží.    

Všichni tři vůdci ohařů z našeho spolku se zúčastnili většiny společných honů pořádaných našim spolkem.  

Aktuálně probíhá výcvik Bavorského barváře jehož majitelem je Václav Herzán. Předpokládaný termín zkoušek mají letos v říjnu. 

Pro kynologickou komisi OMS Rychnov je náš spolek zárukou výborného zázemí s kvalitní přípravou a uspořádáním zkoušek loveckých psů - ohařů. Každý rok se v naší honitbě konají ZV ohařů a každý druhý rok PZO. I v minulém roce jsme dostali důvěru a 2.září 2017 uspořádal náš myslivecký spolek Podzimní zkoušky ohařů. Ke zkouškám bylo přihlášeno 10 vůdců se svými psy. Při těchto zkouškách se odhalilo to, co trápí všechny myslivce. Převážná část vůdců, kteří cvičili své ohaře v domovských honitbách za celou dobu výcviku nepotkali živého zajíce nebo bažanta.  Paradoxně v místech naší honitby, kde probíhali disciplíny vlečka a dohledávka pohozené zvěře bylo tolik zajíců, že to psi neustáli a vydávali se za běžícími zajíci a tím ztratili možnost hodnocení.  K závěrečnému čtení výsledků nastoupili pouze tři ohaři z nastoupivších deseti, kteří prokázali svoje schopnosti a prošli všemi předměty zkoušek. Sedm vůdců odjelo již v průběhu zkoušek po nesplněných disciplínách.
Tuto akci provázely  přípravy z naší strany tak, abychom dokázali udržet úroveň z předchozích let při pořádání těchto zkoušek. Ovšem když většina vůdců s doprovodem odjede předčasně tak je tímto celý zkouškový den a přípravy na něj poznamenány  (tady mám namysli to, že je pro přihlášené navařeno napečeno, a pak to nemá kdo sníst).
  Letos jsme opět pozvali vítěze PZO s ohařem na náš velký hon na drobnou zvěř a do budoucna bychom to měli opakovat a vytvořit tradici. Toto pozvání za a.) zvýší počet potřebných psů na hon  a za b.) tento počet psů se navyšuje o kvalitního psa – vítěze PZO. A za c.) letošním hostem byl Petr Moravec, který je cvičitelem ohařů, rozhodčím při zkouškách ohařů a vítězem Memoriálu Richarda Knolla z roku 2002.

Další akcí byly 23.září 2017 Zkoušky vloh ohařů a ostatních plemen. Ke zkouškám nastoupilo sedm vůdců a všichni v této zkoušce mladých ohařů obstáli. S těmito zkouškami, které jsou měně náročné na organizaci máme pravidelné každoroční zkušenosti a zvládli jsme je rutinou nám vlastní.
Za celý náš Myslivecký spolek  děkuji  členům,  manželkám a maminkám,  prostě všem kdo se aktivně zapojil do příprav a organizace  těchto kynologických akcích .

A teď pohled do letošního roku na akce které se budou připravovat.
V roce 2018 nás v oblasti myslivecké kynologie čeká.
1)-v červnu se předpokládá  předvedení loveckých psů při Dětském dni u myslivců
2)-22. září pořádáme kynologickou akci ZV ohařů.
3)-v listopadu a prosinci naše společné hony.

Závěrem této zprávy chci říci, že je chvályhodné, že všichni ti členové spolku, kteří jsou majiteli psů, své svěřence využívají v myslivosti a prohlubují v nich vlohy, které jim vyšlechtěním byly předurčeny.
Přeji Vám všem i vašim psům pevné zdraví a mnoho krásných mysliveckých zážitků.

                                                  Myslivecké kynologii  ZDAR!!

                                                                                                                                                        Martin Nejman 3.3.2018